Top

Menu Zaloguj się (dla użytkowników forum)



Ruggero Deodato

Nemesis

Znany z przede wszystkim z niezwykle realistycznego oraz okrutnego "Cannibal Holocaust" włoski reżyser - Ruggero Deodato przyszedł na świat 7 maja 1939 roku w mieście Potenza we Włoszech, wychował się jednak z daleka od swojego rodzinnego miasta. Jego wielkim przyjacielem w młodości był Lorenzo Rossellini, syn wówczas bardzo znanego włoskiego reżysera Roberta Rosselliniego. Lorenzo wiedział jak bardzo jego przyjaciel Ruggero uwielbia kino, wiec pomógł mu w zdobyciu pracy asystenta reżysera przy produkcjach jego ojca Roberta. Od roku 1958 do 1967 Deodato pracował jako asystent u wielu kultowych włoskich reżyserów takich jak : Antonio Margheriti, Ricardo Freda, oraz Joseph Losey.


Debiutem reżyserskim Włocha było nakręcenie w 1964 roku filmu w klimacie fantasy: "Hercules: Prisoner Of Evil", wcześniej z reżyserowania tego obrazu zerzygnował Antonio Margheriti. Deodato miał jednak przeżyć ciężki zawód - jego nazwisko nie pojawiło się nawet w napisach końcowych do "Herkulesa...". Tak naprawdę świat usłyszał więc o nim dopiero w dwa lata później w 1966 - western "Django" był szeroko dyskutowany głównie we Włoszech. na prawdziwy sukces przyło poczekać kolejne dwa lata kiedy w roku 1968 wyreżyserował kilka filmów na podstawie włoskich komiksów. To właśnie podczas kręcenia jednego z nich Włoch poznał swoja przyszłą żonę Silvie Dionisio. W latach 1971 - 1975, Deodato pracował dla telewizji kręcąc serie telewizyjna "All : Ulitomo Minuto", w tym samym czasie reżyserował reklamy dla najróżniejszych firm takich jak : Esso Oil, Band - Aid oraz Fanta. Do reżyserowania filmów Rugero powrócił erotycznym dramatem i policyjnym thrillerem. W tym samym czasie jego małżeństwo z Silvia Dionisio rozpadło się.

Rok 1977 to data znacząca dla wielbicieli horrorów Deodato - w roku tym powstaje pierwszy film o tematyce w której będzie wkrótce bardzo znany. Mowa tu o filmie "Jungle Holocaust", który zaczął we Włoszech popyt na filmy o kanibalach. W roku 1980 Reżyser swoim filmem "Cannibal Holocaust" zaszokował cały świat, w wielu krajach film nie został dopuszczony do projekcji i dystrybucji z powodu niezwykle drastycznych scen i faktu, że na planie dochodziło do prawdziwego mordowania zwierząt. Film pod względem zaprezentowanego w nim okrucieństwa był nieraz porównywany do słynnego filmu Piera Paolo Passoliniego "Salo czyli 120 dni Sodomy".

Po zakończeniu prac nad swoim najbardziej szokującym obrazem, Włoch udaje się do Nowego Jorku gdzie w 1980 w zaledwie 19 dni, przy wyjątkowo małym budżecie, powstaje thriller "House On The Edge Of the Park". Po nagraniu tego filmu powrócił do Włoch gdzie kontynuował pracę reżyserską - niestety filmy, które wychodziły spod jego ręki to w większości marne filmy sensacyjne, jednak nie do konca zapomniał zapomniał o horrorach oraz o produkcjach telewizyjnych. Dzisiaj Deodato mieszka we Włoszech wraz ze swoja obecna partnerka Micacla Roccoi nadal wykonuje swój zawód reżysera tworząc filmy oraz odcinki od lokalnych seriali. Jak sam twierdzi często powraca myślami do nakręcenia sequelu swojego największego hitu "Cannibal Holocaust". Szczerze mówiąc dla mnie jest to film, którego nie polecam każdemu, gdyż ukazana tam przemoc może obrzydzić wiele osób, a miłośnicy zwierząt mogą być zaszokowani brutalnym mordowaniem zwierząt, które na planie odbywało się naprawdę. Tak wiec oglądajcie ten film tylko na własną odpowiedzialność, życzę wam miłych wrażeń :). Faktem jednak jest, że to właśnie ten obraz uczynił Ruggero Deodato sławną osoba w świecie horroru kanibalistycznego.

Filmografia

"Father Hope" (2002)
"Scotto il cielo dell'Africa" (1999)
"Pensando all'Africa" (1998)
"We Are Angeles" (1997)
"Mom Can I Do It" (1992)
"Washing Machine" (1992)
"Ragazzi del muretto" (1991)
"Oceano" (1989)
"Ricatto" (1988)
"Phantom Of Death" (1988)
"Camping del terrore" (1987)
"Per un pugno di diamanti" (1986)
"Iferno in diretta" (1985)
"Predatori di Atlantide" (1983)
"House on the Edge of the Park" (1980)
"Cannibal Holocaust" (1980)
"Concorde Affaire '79" (1979)
"Last Feelings" (1978)
"Jungle Holocaust" (1977)
"Live Like A Cop. Die Like a Man" (1976)
"Waves of Lust" (1975)
"All'ultimo minuto" (1971)
"Zenabel" (1969)
"Quattro del pater noster" (1969)
"Vacanze sulla Costa Smeralda" (1968)
"Donne... botte e bersaglieri" (1968)
"Gungala, the Naked Panther" (1968)
"Phenomenal and the Treasure of Tutankamen" (1968)
"Hercules : Prisoner Of Evil" (1968) - brak w napisach

Zobacz także:


HO, Ruggero Deodato HO, Ruggero Deodato HO, Ruggero Deodato HO, Ruggero Deodato
HO, Publicystyka - Ruggero Deodato
HO, Publicystyka - Ruggero Deodato
HO, Publicystyka - Ruggero Deodato
HO, Publicystyka - Ruggero Deodato

Horror Online 2003-2015 wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie fragmentów lub całości opracowań, wykorzystywanie ich w publikacjach bez zgody twórców strony ZABRONIONE!!!

- - - -